2024

Koko perheen laskiaistapahtuma

11.2.2024 klo 11-15

Pakkanen paukkui, mutta laskiainen houkutteli paljon reipasta väkeä laskiaissunnuntain viettoon Pöykkölän kartanolle. Pulkat liukuivat, hoijakka pyöri ja Rovaniemen seurakunnan lapsiohjaajat leikittävät lapsia. Kotiseutumuseon emäntien laskiaispullat maistuivat ja paistetut makkarat ja take away- hernekeitto menivät hyvin kaupaksi. Upea ulkoilupäivä komeassa auringonpaisteessa.

***********************************************

Nyt lapset ja vanhemmat, mummot ja vaarit laskiaisen viettoon Rovaniemen kotiseutumuseolle Pöykkölään!

Tule laskemaan mäkeä, hiihtämään ja pyörimään hoijakassa eli napakelkassa! Voit ottaa mukaan oman pulkan, kelkan tai liukurin.

Lasten ja perheiden Rovaniemen seurakunnan väki on myös mukana tapahtumassa Apostolinkyyti- bussillaan. He leikittävät lapsia ja myyvät puuleluja. Yhteisvastuukeräys 2024 nuorten hyväksi on myös paikalla.

Toton emäntien kahvilasta voi ostaa herkullisia tuoreita laskiaispullia, kahvia ja mehua. Perinteistä laskiaisen herkkua, hernekeittoa myydään mukaan yhden litran rasioissa. Myös makkaragrilli on kuumana. Siellä se suolaisennälkä lähtee!

Alueelle on vapaa pääsy! Kahvilassa, makkaragrillillä ja seurakunnan toimipisteessä käy korttimaksu tai käteinen. Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa myös MobilePayllä.
Paikalla on myös ensiapupiste.

Tilaisuuden pakkasraja on -20 °C.


TERVETULOA kotiseutumuseon kauniiseen perinnemaisemaan!

Ystävänpäivän kahvila

14.2.2024 klo 13-16

Tervetuloa yksin tai ystävän kanssa ystävänpäivän kahville kotiseutumuseon tunnelmalliseen pirttiin. Nautitaan kahvia/teetä ystävänpäivän leivoksen kera. 

Saatavana myös gluteenittomana. Korttimaksu tai käteinen käy.


Suuren adressin kahvila 

15.3.2024 klo 13-16

Helmikuun manifesti ja Suuri adressi

Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Nikolai II antoi 15. helmikuuta 1899 julistuksen, jota kutsutaan Helmikuun manifestiksi.  Julistuksen keskeinen sisältö oli määritellä Suomea koskevien lakien säätäminen niin, että Suomen valtiopäiville annettiin vain neuvoa antava rooli. Manifestin uskottiin  kaventavan Suomen 1809 saamaa autonomiaa. Oltiin sitä mieltä, että se  rikkoo aikaisempia sopimuksia.  

Suomen kansalta kerätty Suuri adressi oli näkyvä kannanotto manifestia vastaan. Helsingissä järjestettiin nopeasti 20. helmikuuta kansalaiskokous, jossa päätettiin kerätä ja lähettää keisarille kirjelmä, jossa manifestia vastustetaan.  
Suureen adressiin kertyi  11 päivän aikana runsaat puoli miljoonaa eli  522 931 allekirjoitusta. Lukumäärä oli varsin suuri, sillä tuolloin Suomen väkimäärä oli noin 2,5 miljoonaa ja silloisilla kulkuvälineillä ihmisten tavoittaminen harvaan asutussa maassa oli hankalaa ja hidasta. Olihan keskitalvi.

Aiheesta alustavat Marketta Harju-Autti Totto ry:stä ja Heidi Pelkonen Lapin maakuntamuseosta. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan merkittävästä tapahtumasta kahvittelun lomassa!

Kahvi/tee ja puolukkapiirakka 7 e

Uutinen suuresta adressista 

Pöykön sukuseuran edustajat lahjoittivat Tuomas Tuomaanpoika Pöykön kuvan Rovaniemen kotiseutumuseolle. Kuva sai paikan piirongin päällä muiden Pöykön sukua esittävien kuvien joukossa.

Kuvaa luovuttamassa olivat sukuseuran edustajat Päivi Vitikka, Juhani Pöykkö ja Kustaa Hulkko, seuran puheenjohtaja. Totto ry:tä edustivat puheenjohtaja Esko Lotvonen, kokoelmatoimikunnan puheenjohtaja Hannu Hakanpää ja jäsen Hanna-Maija Sandqvist. Mukana oli myös Lapin maakuntamuseon amanuenssi Heidi Pelkonen.

Suuri adressi - Rovaniemi 1899-1899; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/kortti_aineisto.html?id=1511672630 / Viitattu 28.1.2024
Mikael Agricola. Albert Edelfeltin tekemä piirros vuodelta 1901 perustuu Alfred Durerin 1526 tekemään Erasmus Rotterdamilaista kuvaavaan kuparipiirrokseen.

Mikael Agricolan kahvila

ti 9.4.2024 klo 13-16

Kahvilassa kerrotaan Mikael Agricolan elämänvaiheista ja tuotannosta. Esillä on kirjallisuutta.  

Kahvi ja leivonnainen 7 euroa.

Tervetuloa!
Seuraavan sisällön on koostanut Marketta Harju-Autti huhtikuussa 2024.

Merkkipäivät, liputuspäivät

Mikael Agricolan päivää alettiin viettää 1900-luvun alussa ja virallinen liputuspäivä siitä tuli 1978. Agricolan tarkkaa syntymäaikaa ei tiedetä, joten päiväksi on valittu kuolinpäivä 9.4. Päivä on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä (9.4.1802–19.3.1884). Eliaksen nimipäivä siirrettiin  Lönnrotin perusteella tälle päivälle 1927.

Suomalaisen kulttuurin ja Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan päivää vietetään 28. helmikuuta. Lönnrot kirjoitti Vanhan Kalevalan esipuheen 28.2.1831 Kajaanissa. Liputuspäivä Kalevalanpäivästä tuli 1978.

Mikael Agricola on suomen kirjakielen isä ja Elias Lönnrotia pidetään toisena isänä, koska hänen vaikutuksensa suomen kirjakieleen 1800-luvulla oli merkittävä.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen kevätkokous

su 14.4.2024 klo 13 pidettiin Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n sääntömääräinen kevätkokous.  Siellä käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2023 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä myönnettiin asianosaisille vastuuvapaus. Yhdistyksen edustajaksi Suomen Kotiseutuliiton vuosikokoukseen valittiin johtokunnan jäsen Kaija Sälevä.

Kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2024 klo 12-17

museolla on Avoimien ovien päivä. Tarjoamme samalla myös kotiseutukahvit Suomen Kotiseutuliiton 75- vuotisjuhlan kunniaksi. Kahvitarjoilu on esillä klo 13-15.   

Muistutamme vierailijoita, että Rovaniemen kotiseutumuseo ei ole esteetön museo. Rakennuksissa on korkeita kynnyksiä, matalia oviaukkoja ja jyrkkiä portaita. Pyydämme huomioimaan nämä seikat erityisesti lasten kanssa. Museossa liikutaan rauhallisesti kävellen. Ja muistutamme myös, että museoesineisiin ei saa koskea. Museoalueelle ei myöskään saa tuoda koiria ja tupakointi on ehdottomasti kielletty muualla kuin sille varatulla paikalla.

Kevätsiivoustalkoot

Kotiseutumuseon kevätsiivoustalkoot pidetään maanantaina 27.5. kello 10 alkaen.

Pannaan paikat kuntoon tulevaa museokesää varten. Talkooruokaa myös tarjotaan. 

Tervetuloa joukolla talkoisiin!

Suomalaisen saunan päivä

Kansallista saunapäivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina. Myös Rovaniemen kotiseutumuseon rantasauna lämpiää lauantaina 8.6.2024.
Naisten vuoro on kello 15-18 ja miesten vuoro kello 18-21. Tervetuloa kylpemään perinteiseen suomalaiseen saunaan kauniissa Kemijokivarren maisemassa!

 

Luonnonkukkien päivän kasviretki

Su 16.6. klo 11-13

Tervetuloa mukaan tutkimaan kasveja ja oppimaan uutta lähiluonnosta! Oppaina toimivat kasviharrastaja Tapio Kekki, erikoistutkija Esa Huhta, LUKE, toiminnanjohtaja Liisa Karppinen, Martat ja luonto- ja ympäristöalan lehtori Anna Bagge, REDU.

Opastegun kasviretken jälkeen kotiseutumuseon piha-alueella voi nauttia omia retkieväitä tai ostaa museon kahvilasta virvokkeita ja leivonnaisia.
Ei ennakkoilmoittautumista tai osallistumismaksua. Sään mukainen varustus.
Retken järjestää Suomen luonnonsuojeluliitto Rovaniemi ja Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto.
Lisätietoja: Sari Hänninen, p. 040 873 7986

 

Koko perheen juhannusaatto ja lipunnosto

Juhannusaattona 21.6. kotiseutumuseolla lauletaan ja leikitään.

 Yhteislauluja laulattavat ja säestävät tunnetut Asko Karjalainen ja Minna Sallinen. Lapset saavat heittää suopunkia, ratsastaa keppihevosilla, kokeilla puujalkoja ym. Museon pihakahvilasta löytyy monenlaisia herkkuja, myös gluteenittomana.

Tilaisuuden lopuksi Suomen lippu nostetaan salkoon klo 18.00 alkavan juhannuksen kunniaksi.

Sateen sattuessa tilaisuus peruuntuu .

 Tervetuloa! Vapaa pääsy!

Huom! Museo suljetaan juhannusaattona klo 14.30 tapahtuman järjestelyjen vuoksi. 

*******************

Epävakaisesta säästä huolimatta juhannusaaton laulajaiset keräsi kotiseutumuseolle kymmenittäin rovaniemeläisiä laulamaan ja leikkimään. Kiitos laulattajat @asko.karjalainen ja @Minna Sallinen.Oli ilo laulaa ja kuunnella teitä. Rankka sadekuuro keskeytti ulkolaulannan, mutta pirtissä jatkettiin siitä, mihin laulu oli ulkona katkennut. Laulu raikui, arvat tekivät kauppansa ja emäntien kahvilassa kävi kauppa. Kiitos kaikille juhannusvieraillemme! Ensi vuonna taas!

Runon ja suven kahvila

Heinäkuun kuudes päivä on runoilija Eino Leinon syntymäpäivä. Päivä on nimetty Runon ja suven päiväksi ja se on yleinen liputuspäivä. Kotiseutumuseolla järjestetään päivän teemaan liittyvä runokahvila, jossa runojen lausumisen ja kuuntelun lisäksi voitte juoda kahvit museon oman suvileivoksen kera.

Tervetuloa siis lausumaan ja kuuntelemaan runoja museon tunnelmalliseen pirttiin.

Suomen kuvataiteen päivä

Suuri Maalaustapahtuma on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10.7. järjestettävä valtakunnallinen ulkoilmamaalaustapahtuma, jonka pääorganisaattorina on Suomen Akvarellitaiteen yhdistys. Päivä on samalla myös Suomen kuvataiteen päivä.

Tervetuloa maalaamaan kotiseutumuseon kauniiseen perinneympäristöön klo 13–16. Sateen sattuessa maalaamme sisätiloissa. Omat välineet mukaan.
Museokahvilasta makeaa ja suolaista, kahvia ja teetä, virvokkeita ja jäätelöä.

Tervetuloa!

 

Vastatapahtuma

Rovaniemen Kotiseutumuseon rantasaunalla järjestetään ke 10.7. klo 17 - 20 vastantekotapahtuma. Osallistujille lämmitetään sauna.

Tapahtuman hinta 25€/henkilö. Hinta sisältää vastan, saunan ja kahvin.

Tervetuloa!

Marjetanpäivän juhla

14.7. 

Jokakesäistä Marjetanpäivää vietettiin jälleen perinteisin menoin kotiseutumuseon kartanolla. Totto ry:n puheenjohtaja Esko Lotvonen toivotti juhlaväen tervetulleeksi. Juhlapuhujaksi oli saatu Suomen Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuija Ahola. Juhlaesitelmän piti agrologi Miia Äärelä. Hän esitteli opinnäytetyötään, joka valmistui hänen työskenneltyään kotiseutumuseon pihapiirissä Museon pihan luontoarvot-hankkeessa. Ohjelmassa oli myös Suomen Kotiseutuliiton myöntämien ansiomerkkien jako Toton ansioituneille toimijoille. Kultaisen ansiomerkin sai Mervi Löfgren Autti, hopeisen Hannu Hakanpää ja pronssisen Marketta Melakari, Airi Tuomivaara ja Tero Marttinen. Totto-kaulakorun sai Miia Äärelä. Juhlan musiikista vastasi VPK:n soittokunta sekä duo Nocturne/Asko Karjalainen ja Minna Sallinen.

Juhlan jälkeen tavattiin tuttuja, juotiin kampanisu-kahvit, seurattiin kehräysnäytöstä ja tutustuttiin puovin uusittuun valokuvanäyttelyyn.

Tänä vuonna emme valitettavasti saaneet varraslohta, koska lohenpaistomestari oli estynyt olemaan paikalla.

**************************

Messu Rovaniemen kirkossa klo 10 ja juhla klo 13 Rovaniemen kotiseutumuseon kartanolla, Pöykköläntie 4.

Ohjelma

  • Juhlapuhe: Suomen Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuija Ahola
  • Esitelmä: Agrologi Minna Äärelä, Museon pihan luontoarvot
  • Musiikki: Duo/Asko-Kalevi & Minna
  • Rovaniemen VPK:n soittokunta
  • Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkkien jako
  • Kahvittelun aikana kehruunäytös Mårdin aitan luona.
  • Puovin huoneessa 5 avoinna valokuvanäyttely Rovaniemi – ei kylä eikä kaupunki. Museo on muuten kiinni.
     

Aluemaksu 10 euroa, sisältää kahvin ja kahvileivän.

Tervetuloa

Totto ry:n johtokunta 
 

Virsiseurat 18.7.2024

Virsiseurat pidettiin museon pirtissä 18.7.2024 klo 18. Rovaniemen seurakunnasta oli mukana kappalainen Mikko Reijonen, kanttorina ??. Säestyksessä oli ensi kertaa käytössä museon kokoelmiin kuuluva urkuharmoni, joka siirrettiin salista pirttiin. 

Ohjelmassa oli toivevirsiä ja muistojen virsiä.

Virsiseuroilla on pitkä perinne. ”Oi muistatko vielä sen virren?
 

Vuoden 2025 Totto-kalenterin julkaisusta uutisoitiin 28.8.

Totto-kalenteri 2025 keskittyy kesän iloihin: ”Onni yksillä, kesä kaikilla”. Kalenterin riemukkaat valokuvat ovat monille jo tuttujen valokuvaajien Iikka Paavalniemen, Matti Körkön ja Auttin neitien ottamia. Myös Paavo Alanne, Aatto Aho ja Juho ”Jussi” Hagberg ovat saaneet otoksensa esille.

Kalenteria myydään Sadonkorjuumarkkinoilla ja Totto ry:n tapahtumissa hintaan 10 e. 

Lähellä tuotettu – kestävä valinta

Perinteiset Sadonkorjuumarkkinat järjestetään kuudennen kerran Rovaniemen kotiseutumuseolla 7.–8.9.2024 klo 10–16. 

  1. Kuljetukset Sadonkorjuumarkkinoille

  2. Ohjelma 

  3. 4H-nuorten yrittäjien ilmainen koiraparkki huolehtii lemmikistäsi vierailusi ajan.
Rovaniemen ristikirkko 1818–1944. Kuva Helli Ruokanen 1910-luvulla. Rovaniemen seurakunta.

Ristikirkon muistaminen 27.10.2024

Rovaniemen 16.10.1944 Lapin sodassa tuhoutunutta kolmatta kirkkoa, ristikirkkoa, muistettiin messussa 27.10.2024 klo 10. Saarnaajana oli kirkkoherra Ilari Kinnunen ja toisena tekstinlukijana Tuuli Murtorinne Kotiseutuyhdistys Totto ry:stä.  

Messun jälkeen oli mahdollista käydä kirkon historiahuoneessa, jossa säilytetään tuholta säilyneitä esineitä.  Marketta Harju-Autti Totto ry:stä on koonnut Rovaniemen seurakunnan ja  kirkkojen historiaa seurakunnan kotisivulle. Kirkkoherra Ilari Kinnunen ja Marketta Harju-Autti esittelivät näitä sivuja kirkkokahveille saapuneelle yleisölle.
 

Römppäpuolinen 27.10.2024

Tule nauttimaan Kotiseutumuseon perinteinen peräpohjalainen ateria römppäpuolinen.

Tarjolla

  • Paahtopaistileipä
  • Uunimuikut
    Pottuvoi, voi-sipulikastike
    Punajuurta
  • Rieskaa , ruisleipää ja voita
  • Kotikaljaa, mehua, maitoa ja vettä
  • Vehnäleipävanukasta, vaniljakastike
  • Kahvi

Aikuiset 25 euroa
6–12-vuotiaat 10 euroa
alle 6-vuotiaat maksutta
 

Naisten Kekrisauna 2.11.2024

Tervetuloa naisten tunnelmalliseen Kekrisaunaan Pöykkölän Kotiseutumuseolle!

Kekri, vanhan kansan tärkein vuotuisjuhla, tarjoaa hetken pysähtyä ja juhlistaa elämän kiertokulkua. Tämä saunailta on rauhoittumisen ja puhdistautumisen rituaali, jossa irtaudumme arjen kiireistä, kiitämme menneestä vuodesta ja toivotamme uuden tervetulleeksi. Samalla kunnioitamme esivanhempiamme ja sukupolvien perintöä.

Saunaelämyksen ohjaa perinnesaunottajaopiskelija Roosa. Lempeät löylyt, havujen tuoksu ja perinteiset saunalaulut siivittävät kokemusta. Saunomme hiljaisuudessa ja välillä vilvoittelemme raikkaassa ulkoilmassa tai vedessä. Saunassa käytämme katajanoksia ja kuusen havuja.

Osallistujat voivat halutessaan käyttää saunassa uima-e

  • Kesto: noin 2 tuntia
  • Hinta: 35 €
  • Max osallistujamäärä: 8 hlöä

Huomio: Saunassa käytämme havuja ja katajaa, jotka eivät sovi hartsiallergikoille.