3. Vaateaitta eli Mårdin aitta

Kotiseutumuseon vaateaittaa sanotaan myös Mårdin aitaksi.

Vaateaitta on siirretty Mårdin tilalta Alakorkalosta.

Aitassa on raanuja eli kudottuja villapeitteitä sekä miesten ja naisten pitovaatteita. Lyhyinä talvipäivinä ja pitkinä iltapuhteina naisväki valmisti lähes kaiken talossa tarvittavan.

Vaateaitan keskellä vitavauluin kiinnitetyissä palkoissa on raanuja, ryijyjä, huiveja ja kirkkosilkkejä. Seinillä puunauloissa on naisten ja miesten pitovaatteita.

Pöykkölän hammasraitaiset raanut ja purrahelmaiset potevat kertovat kehittyneestä värisilmasta. Naisilla oli täällä tavallisesti ainakin neljä hametta päällekkäin: liinainen alushame, pumpulipoteva, villapoteva eli kasneerihame ja päällyshame.

Kesä alkoi huoneitten pesulla ja aittojen tuuletuksella. Kun pirttirehto pestiin, nostettiin kaikki huonekaluista lähtien kartanolle, jossa saatiin käyttää runsaasti vettä. Vaatteet puisteltiin tai pestiin ja eroteltiin ne, joita ei kesällä käytetty. Ne vietiin jo pestyihin aittoihin, venehuoneen ylisille tai puoveihin 

Vaateaitta on 1975 siirretty Rovaniemen Alakorkalosta nykyisin Metsäntutkimuslaitokselle kuuluvalta tontilta ja se on sisustettu talon vaateaitaksi. Vuonna 2019 aittaan laitettiin raanunäyttely.