1.2. Paistamisen aloitus Rovaniemen kotiseutumuseolla Marjetanjuhlassa
Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry perustettiin 7.9.1951. Se ryhtyi heti keräämään esineistöä perustettavaan Rovaniemen kotiseutumuseoon, myös kalastusesineistöä. Omat tilat museo sai, kun Pöykkölän tila siirtyi 19.12.1957 kotiseutuyhdistyksen omistukseen. Muurolan lohipadon pienoismalli valmistui Rovaniemen kaupungiksitulon juhlaan 31.12.1959. – Silloin vieraille tarjottiin varraslohta, jota paistettiin sataviisitoista kiloa.
Totto ry:n Marjetanpäivän juhlan ohjelmassa varraslohen paistaminen on ollut säännöllisesti vuodesta 1958 lähtien. Tapausta on museon isännistöön kuulunut Martti Autti (1901–2000) kuvannut Rovaniemen murteella - Ko met aloima kalanpaisthon vuona 1958 Pöykköläsä (1981, Totto XIII, 78–83). Artikkelin yhteydessä lohenpaistosta on kuusi kuvaa. Kaikki ne eivät ole vuodelta 1958.
Tekstinsä alussa Martti Autti kertoo siitä, miten paistoa oli suunniteltu Totto ry:n johtokunnan kokouksessa mm. vanhoja valokuvia katselemalla. Hän mainitsee vanhan kuvan, joka on otettu Ylikylässä.
Ensimmäinen paistamisen valmistelu tehtiin museolla paistopäivän aamuna, vain lohi oli suolattu edellisenä iltana. Martti Autti ja Otto Korkalo tekivät vartaan, jossa lohi paistettiin. Tarvikkeet otettiin puovin takaa metsiköstä, tihiköstä.
Tekstissään Martti Autti viittaa siihen, keneltä hän oli paistamistaitonsa oppinut: isoisältään eli äijiltä (Antti 1857–1929) ja isältään (Olli 1881–1955). He kalastivat Yläkemijoella Auttissa Pirttikoskessa ja sen ympäristössä. Paistamisen yhteydessä hän mainitsee jonkun ehdottaneen katiskaverkkoa paistovälineeksi. ”Ei ollut vanhoila miehilä katiskaverkkoa”, oli Martti Autti todennut. – Valokuvat osoittavat, että verkkoa on käytetty ainakin kerran alkuvuosina. Paistovälineeksi on kuitenkin vakiintunut varras, jota voidaan käyttää useampanakin vuonna. Siteet tehdään joka vuosi uudet.
- Ko_met_aloima.pdf115 KB